Pentti Oinonen et al ovat tehneet lakialoitteen, että alle 35-vuotiaat heteroparit saisivat 3000 euroa kodinperustamispalkkiota, kun he solmivat ensimmäisen avioliittonsa.

Perusteluja rajaukselle yritti joku selitellä aamulla radiossa, mutta ne eivät minuun purreet.

1. Lisääkö tämä avioerojen määrää? Rahanpuutteessa olevat nuoret tekevät diilin, että mennään naimisiin, haetaan rahat ja erotaan sitten. Toki on heitä, jotka ihan tosissaan avioituvat, samoin tuoreita pareja, jolloin raha tullee tarpeeseen.

2. Miksei homopareja arvosteta? Ai niin, koti ja perhe tarkoittaa nimenomaan miehen ja naisen välistä asiaa. Jos kerran homoliitot on hyväksytty, miksei heille tule vastaavaa rahaa. Parisuhteen rekisteröinti vastaa avioliittoa, eikö vain?

3. Mikä on ikäraja 35 vuotta? Johonkin toki on raja vedettävä, mutta minusta 35 vuotta ei ole enää kovin nuori, jos puhutaan "kannustusrahasta nuorille". Tämän ikäinen on yleensä työelämässä. Eri asia on opiskelijaparien rahatilanne.

4. Mitä jos on erehtynyt aikoinaan naimisiin ja eronnut. Miksei voisi saada uudesta liitosta rahaa - siten että vain kerran per henkilö/pari. Tarvittaisiin vain yksi lisätieto arkistoon: Sai rahat, ei saanut.

Eikö pikemminkin kannattaisi antaa vauvarahaa? Jos kerran syntyvyys on laskussa, tuollainen kolme tonnia olisi hyvä lisä. Sillä maksettaisiin jo vino pino hankintoja ja mahdollisuus jäädä kotiin pidemmäksi aikaa olisi realistisempi. No joo, sitten rahaa vailla olevat ihmiset hankkisivat lapsia vain tienestit mielessään, juuri ne ihmiset, jotka eivät ole 'päteviä' vanhemmiksi ja rahat menisivät lapsen sijaan viinaan tai huumeisiin.

En minä ole kolmea tonnia vailla, mutta ärsyttää tämä kapea-alaisuus. Jos kerran naisille ei saa olla omia parkkipaikkoja, miksi tietty väestöryhmä olisi oikeutettu isoon palkkioon? Onhan kyse hieman isommasta asiasta.

Siis: ikäraja pois, heteroille ja homoille rahaa tasapuolisesti, ensiavioliiton rajaus pois; tilalle yksi kerta per henkilö/pari. Siinä minun edellytykseni, että moista lakia sietäisi edes miettiä.