Lupasin aiemmin kirjoittaa, mitä ystävyyteen vaaditaan - tai mitä siihen ei ainakaan pitäisi sekoittaa. Ystävä on henkilö, jolle voi avoimesti puhua asioistaan. Kaveri on arkipäiväinen tuttavuus, jonka kanssa puhutaan yleisluonteisempia asioita. Ystäviä on vain yksi siellä ja täällä, kavereita löytyy - no ainakin useimmilta reilusti enemmän. Eesimerkiksi työkaverit kuuluvat kaverikastiin, ei sieltä varmaan kovin monella ole ylimpiä ystäviä.

Talvian ohjeet mitä ei pitäisi tehdä ystävyyden pilaamiseksi:

Älä sotke ystävyyttä ja seksiä. Kuulostaa ja näyttää sille, että suurin osa ihmisistä, jotka ovat sotkeneet seksin ja ystävyyden, ovat jälkeenpäin katuneet. Minäkin. Luulen, että seksuaalispainotteinen suhde on jotenkin romantisoitunut, vaikka sitä kuinka haluaisi ajatella "vain seksinä". Tämä asettaa vaatimukset ystävyydelle ihan uusiin sfääreihin, mistä sitten on vaikea palata takaisin maan pinnalle. Vieraamman ihmisen kanssa seksi varmaan toimiikin osin paremmin juuri tästä syystä.

Luin, että naiset voivat tulla seksuaalisesti "riippuvaiseksi" kumppaneistaan. Se liittyy jotenkin heidän erittämäänsä oksitosiinin määrään orgasmin aikana. Kyseisen yhteyden lopullinen katkeaminen kestää jopa kaksi vuotta. Eh.. kuulostaa aika mielenkiintoiselle teorialle, mutta miksei.

Älä puhu selän takana, älä pätkääkään. Luottamuksen menetät vain kerran ja takaisin sitä et saa, vaikka mitä tekisit. Särö jää aina välillenne jollakin tasolla.

Jos joudut valittamaan ystävästäsi, valitse kuuntelija niin, että tämä ei ole heti puukottamassa ystävää selkään. Sillä ihmisiähän me vain olemme, aina ei suju putkeen rakkaimman ystävänkään kanssa.

Varaa aikaa ihmiselle, josta välität. Kastelethan kukkiasikin säännöllisesti. Mitä kauemmin kestää, ettette kommunikoi, sitä isommaksi kynnys kasvaa. On muka vielä enemmän kiireitä ja vieraantuminen kasvaa: mistähän sitä nyt sitten oikeastaan puhuisikaan enää?

Tähän se minulla ehkä eniten aina kaatuu. Joko on välimatkaa, kiireitä tai jotain, mikä estää, hidastaa ja lopulta tappaa kontaktin. Ei se tapahdu viikon eikä kuukauden aikana, mutta vuoden mittaan voi jo tapahtua vaikka mitä :(

Viimeinen kohta ei liity enää ystävyyden ylläpitämiseen, mutta on minusta tärkeä asia ystävyysasioissa, nimittäin:

Lopeta ystävyys korrektisti. Jos et halua jatkaa yhteydenpitoa, olisi reilua että kertoisit siitä, et vain katoaisi bittiavaruuteen tai kotikaupungin kaduille. Kunnioita myös toisen toivetta päättää ystävyyssuhde, älä roiku perässä ja kerjää audienssia, kirjettä tai muuta huomionosoitusta.

That's all folks. Luulen, että näillä pääsee jo pitkälle - minäkin.